De verschillende soorten overlijdensgedichten

Het is altijd heel vervelend als je iemand in je omgeving kent die een dierbare is verloren, je wilt er voor diegene zijn maar weet vaak niet hoe. Je kunt op ontzettend veel manieren je steun betuigen, je kunt langsgaan, je kunt samen wat gaan doen, maar je kunt ook een overlijdensgedicht sturen. Als diegene wat meer alleen wilt zijn, dan is zo’n overlijdensgedicht perfect. Hieronder vertellen we de verschillende soorten overlijdensgedichten die bestaan.

Elegie

Als eerste heb je de elegie, dit is een wat formelere versie van een gedicht voor overlijden. Deze vorm van een gedicht is vaak erg gestructureerd en heeft meestal ook iets van rijm er in terug. Vaak is dit gedicht erg serieus waarin ook diepe emoties terugkomen. Houdt wel rekening met degene waaraan je het stuurt en of die in staat is om zo’n zwaar en serieus gedicht kan lezen in deze verdrietige staat.

Lyrisch

Als je een wat persoonlijker overlijdensgedicht wilt, dan kun je beter kiezen om een lyrisch gedicht te schrijven. Het gaat hierbij meer om hoe jij je voelt dan over de overleden persoon. Ook zijn deze gedichten een stuk korter als de andere gedichten.

Ode

Als je degene die overleden is in het zonnetje wilt zetten, dan kun je het beeste een gedicht schrijven die gericht is op een ode. Je viert diegene zijn prestaties en bent vooral positief. Dit is een positieve vorm van een overlijdensgedicht schrijven.

Haiku

Een haiku is een kort gedicht, een gedicht met weinig woorden maar wel met veel inhoudt. Het kan fijn worden ervaren voor degene die de kaart ontvangt om niet een enorm lang gedicht te hoeven lezen, maar toch het idee te hebben dat je aan diegene denkt. Mocht je nog meer tips willen voor het schrijven van een overlijdensgedicht, kijk dan eens bij het uitvaartcentrum amsterdam.

Als je een overlijdensgedicht gaat schrijven kan je zomaar wat gaan schrijven, maar je kunt ook rekening houden met de bestaande soorten gedichten. Zo heb je een elegie, een formeel gedicht waar je echt op de diepe emoties in gaat. Dit wordt meestal gezien als een wat zwaarder bericht. Dan heb je ook nog een lyrisch gedicht die wat persoonlijker is en meer over jou gaat als de overleden persoon. De ode is een positievere overlijdensgedicht die de overleden persoon in het zonnetje zet. Als laatste heb je een haiku, een korter gedicht.