Gedicht over lampen en licht

Je zou er bijna vrolijk van worden, je zou bijna een gedicht over lampen en licht schrijven als je eenmaal het licht gezien hebt en beseft dat je bijzonder veel energie kunt besparen op lampen en licht. Want dat is de moeite waard zeg!

Verlichting over zonne-energie

Neem je tuin. Wil je daar verlichting? Kies dan voor verlichting die werkt op zonne-energie en niet langer voor verlichting op stroom. Deze lampen op zonne-energie worden steeds beter en mooier en de verlichting werkt al op licht, de zon hoeft dus niet te schijnen. Ook binnen kun je op heel veel manieren besparen op energie door zuiniger met lampen en licht om te gaan. Zo kun je al besparen als je gewoon scherper bent op ruimtes waar niemand zich bevindt, maar waar wel de verlichting aan is. Wat dat betreft is een timer of schakelklok handig. Dan weet je in elk geval zeker dat het licht wel uitgaat, ook al zou je dat zelf vergeten.

Led-verlichting heeft een veel langere levensduur

Uiteraard heb jij de gloeilampen al lang ingeruild voor led-verlichting. Zo niet, dan wordt dat eens tijd. Je moet wel even investeren, maar die investering verdient zich terug en niet een klein beetje ook. Alleen al vanwege de veel langere levensduur van led-verlichting zou je terstond alle gloeilampen eruit draaien. Bovendien is de luchtkwaliteit zeker niet minder dan die van de gemiddelde gloeilamp. Daarnaast is led-verlichting ook nog eens veel beter voor het milieu, zoals het dat dus ook is voor je energienota.

Overweeg ook eens om bewegingssensoren te gebruiken

Overweeg ook eens de aanleg van bewegingssensoren. Je weet wel, de verlichting gaat pas aan als er door de sensor beweging waargenomen wordt, als zich dus daadwerkelijk iemand in de ruimte bevindt. Verdwijnt de beweging, dan gaat de verlichting weer uit. Als je verlichting koopt, kun je op de verpakking al zien of je met een zuinige lamp te maken hebt. Koop gewoon verlichting met energieklasse A, dan weet je zeker dat je zuinige verlichting hebt. Gebruik ook dimmers en zet de verlichting eens op half vermogen. Dat scheelt je de helft van de energie, gemakkelijkere rekensommetjes bestaan niet. Daarnaast is het verstandig om in je huis zoveel mogelijk gebruik te maken van daglicht. Als je voor overwegend wit in je huis kiest, wordt je huis ook (langer) lichter en hoef je minder snel de verlichting aan te doen.